Anne Adayı Dikkat!

Sağlıklı gebelik dönemi sayesinde sağlıklı bebekler doğuyor

Bebek sadece fiziksel yapısıyla anne-babasına benzemez; sağlığı ile de onların birer kopyasıdır. Anne ve baba adaylarının beslenme alışkanlıkları, sağlık durumları yumurta ve sperm kalitesini etkileyerek çocuklarının geleceğini oluşturur. Gebelik dönemini sağlıklı bir şekilde geçiren anne adayları dokuz ayın sonunda bebeğini aynı şekilde kucağına alıyor.

Anneler, bedeniniz 9 ay boyunca bebeğinizin yuvası olacak,unutmayın! Minik misafirinizi en güzel, en sağlıklı şekilde ağırlamak için bedeninizi sağlıkla, sevgiyle, mutlulukla besleyin ki; bebeğiniz de kucağınıza öyle gelsin.

Sağlıklı gebelik için ipuçları

• Gebelikte fazla veya yetersiz kilo bebeğinizin gelecekte obezite ve kalp hastalığına yakalanma riskini artırır! BKİ değerinizi 20’nin altına düşürmeyin, 25’in üzerine çıkarmayın.

• Gebe kalmadan en az üç ay öncesinden sigara ve alkolü bırakın.

• Annenin besin öğeleri depoları gebeliği süresince bebeği tarafından kullanılacağı için annenin depoları dolu olmalı! Üç ay öncesinden magnezyum, B12 vitamini, D vitamini, çinko, demir, kalsiyum depolarınızı kontrol ettirin.

• Magnezyum eksikliğiniz varsa preeklampsi ve erken doğum riskini kaldırmak için takviye alın.

• B12 vitamini eksikliğiniz varsa sinir hücreleri büyümesi, protein ve DNA sentezi için takviye alın.

• D vitamini eksikliğiniz varsa bağışıklık ve iskelet sistemi gelişimi için takviye alın.

• Çinko eksikliğiniz varsa bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, üreme organlarının gelişimini sağlamak, lezzet duyusunun gelişimini sağlamak için takviye alın.

• Demir eksikliğiniz varsa hemoglobin yapımını artırmak için takviye alın.

• Kalsiyum eksikliğiniz varsa kemik ve dişlerin oluşumu için takviye alın.

• Sinir dokuları ve kan hücrelerinin oluşumunda görevli olan, bebeği nöral tüp defektinden koruyan folik asit takviyesine başlayın.

• Bebeğinizin beyin gelişimi ve bilişsel fonksiyonları için; omega 3! Haftada 600 g balık tüketin. Beslenmenizde ceviz, keten tohumu, brokoli, karnabahara yer verin. Eksiklik varsa mutlaka takviye alın.

2 saatte bir beslenin!

• Gebelik döneminde yaşayacağınız iştah atakları ve mide bulantılarının kurtarıcısıdır. Öğünlü beslenme düzeni, bebeğinize anne karnında kazandıracağınız en değerli beslenme davranışıdır.

Bu dönemde size ve bebeğinize zararlı olabilecek besinlere dikkat edin!

• Vücudunuzu salmonella riskinden korumak için tam pişmiş yumurta tüketin. Pastörize olmamış ürünlerden uzak durun. Doğum kusurlarına neden olabilecek toksoplazma kaynağı olan et ve et ürünlerinin iyi pişmesine dikkat edin. Salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durun. Mevsiminde ve güvendiğiniz yerdeki balıkları tüketin. Meyve ve sebzelerin iyi yıkanmasına özen gösterin. Dışarıda güvenmediğiniz yerde salata tüketmeyin.

Aktif yaşayın!

• Hamileliğinin 12. haftasından itibaren yapacağın günlük 30 dakikalık yürüyüş, hamile yogası veya iyi klorlanmış bir havuzda yüzme; pilates hamileliğin boyunca fit kalmana yardımcı olurken, seni rahat bir doğuma da hazırlar. Rahat doğum yapmak için her gün 10.000 adım atın.

Her hafta düzenli olarak tartılın!

• Düzenli tartım olumsuz yönde ilerleyen kilo alımını başında fark etmenizi ve hemen harekete geçmenizi sağlar! Aylık 1-1,5 kg alımı hedefiniz olsun!

Önemli olan yediklerinizin miktarı değil kalitesi

Yetersiz ve fazla beslenme; geleceğin obez çocuklarının doğmasına, erken doğum yapmaya ve doğum zorluklarına neden olmaktadır.

Hamilelik dönemine adım attığınız an duyacağınız bir cümle: “Sen artık iki canlısın, iki kişilik ye!”. Evet canınızda bir can daha taşıyorsunuz; ama bu yediğiniz yemeklerden iki kişilik yiyeceğiniz anlamına gelmiyor! Önemli olan yediklerinizin miktarından çok kalitesidir. Bu dönemde gereksiniminden fazla beslenme, yetersiz beslenmede de olduğu gibi, siz ve bebeğiniz için risklidir. Yetersiz ve fazla beslenme; geleceğin obez çocuklarının doğmasına, erken doğum yapmaya ve doğum zorluklarına neden olmaktadır.

Ara öğünleri zenginleştirin

Bebeğinizin büyümesi için hamileliğiniz süresince toplam 80.000 kaloriye ihtiyacınız vardır. Bu da günlük olarak fazladan 300 kaloriye ihtiyacınız olduğu anlamına gelmektedir. Yani fazla fazla yemek yerine, ara öğünlerinizi zenginleştirmeniz yeterli olacaktır. Gebelik dönemi boyunca sizin sağlığınızın bebeğinizin sağlığı olduğunu unutmayın. Beslenme düzeninize ve tercihlerinize dikkat edin; bebeğinizle aynı tabaktan yediğinizi unutmayın.

Sağlıklı günler…


Dyt. Fatma OSMANAĞAOĞLU

Fazla kilolar ile sağlıksız bir yaşam sürmek kaderiniz değil. Siz de AFdiet Clinic teknolojik diyet programlarına katılın ve sağlıklı yaşamın tadını çıkartın.

Hemen Diyete Başla