Gerçekten Aç Mısınız?

Açlık duygusunu hem fizyolojik hem de duygusal açlık olarak ikiye ayırıyoruz. Duygusal açlık aslında vücudun değil, beynin açlığıdır.

Sabah başladığınız diyetin daha ilk dakikalarında tatlı krizlerine yenilip, yemek masasından kalkalı 10 dakika olmamasına rağmen tekrar yemeye başlayanlardan mısınız? Eğer "evet" diyorsanız "duygusal açlık" çekiyor olabilirsiniz.


Açlık duygusunu hem fizyolojik hem de duygusal açlık olarak ikiye ayırıyoruz. Fizyolojik açlık dediğimiz gerçekten karnı aç olup vücudun enerji ihtiyacı için duyulan gerçek açlıktır. Duygusal açlık ise aslında vücudun değil, beynin açlığıdır. Kişinin kendini özellikle stres, öfke, üzüntü, sıkıntı, yalnızlık gibi duygu durumlarında aç olmadığı halde yemek yemek ya da tatlı tüketmek isteği içinde bulmasıdır. Bu gibi durumlarda en çok tüketilenler arasında; fast food, tatlı ve pastane ürünleri gelmektedir. Bu gibi gıdalar vücudun ihtiyacı değildir; ama duygusal bir ihtiyaçtır. 


Yaşam içinde karşılaşılan güçlükler negatif duyguları, negatif duygular da duygusal açlığı tetikliyor. Açlık duygusunu ayırt etmek için yeme ve açlık hissinin ne zaman geldiğini kontrol etmek gerekir. Eğer yemekten kalktıktan sonra iki saat geçmeden açlık hissedip bir şeyler yemek isteniyorsa, bu fizyolojik değil, duygusal bir açlıktır. Yani tok olunduğu halde yenilen her fazlalık duygusal açlığı bastırmak içindir. Bu da gereğinden fazla kalori alımına neden olduğu için duygusal açlık şişmanlığın sebebi haline gelebiliyor. O yüzden duygusal açlığın altında yatan sebepleri bulup onları ortadan kaldırmak, yani öncelikle duygusal açlığı doyurmak çok önemli.



7 ADIMDA DUYGUSAL AÇLIĞINIZI YENİN


1. Tatlı kriziniz ya da aşırı yeme isteğiniz geldiği zaman, kendinize 10 dakika süre tanıyın. '10 dakika sonra yiyeceğim.' diyerek zaman kazanın. Bu arada hava alın, müzik dinleyin, ortamdan uzaklaşın.


2. Her gün yediklerinizi yazın. Ne kadar gereksiz abur-cubur yediğinizi fark etmenizi sağlayacak. Yemek saatleri dışında yedikleriniz duygusal açlığınızı gösterecek.


3. Çevrenizdekilerin desteğini isteyin. Size ikram yapmamalarını, diyette olduğunuzu söyleyin. 


4. Çok canınız çekiyorsa yiyin. Yeme isteğinizi kontrol edemiyorsanız stresiniz daha da artacaktır, o durumlarda bir miktar yiyebilirsiniz ama mutlaka porsiyonu azaltın.


5. Bozulan diyet için üzülmeyin. Bir sonraki gün motivasyonunuzu bozmadan diyetinizi sürdürün.


6. Stresinizi azaltmak için kendinizi iyi hissettiren aktiviteler yapın.


7. Tadımlık ikramlardan uzak durun. Duygusal açlığınızı tadımlık lokma ile yenemezsiniz. 1 dilim tadımlık baklava 150 kaloridir. 


Dyt. Fatma OSMANAĞAOĞLU

Fazla kilolar ile sağlıksız bir yaşam sürmek kaderiniz değil. Siz de AFdiet Clinic teknolojik diyet programlarına katılın ve sağlıklı yaşamın tadını çıkartın.

Hemen Diyete Başla