Kurban Bayramı'nda et tüketiminin yanı sıra tatlı tüketiminin de arttığı bilinen bir durumdur. Büyük ve zengin sofralarımız, sınırsız ikramlarımızla porsiyon kontrolünün sağlanmasının zor olduğu bir dönem olan kurban bayramında şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık sorunları olan bireyler ve yaşlılar beslenme düzenlerine çok dikkat etmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, eti kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdır.
Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanmasına katkıda bulunmaktadır. Ayrıca sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demir, çinko ve magnezyumun emilimini, vücutta kullanılmasını arttırmaktadır.
Diğer bir önemli konu porsiyon dışında etlerin pişirilme şeklidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır.
Kurban bayramında et tüketimi kadar etin saklanma koşulları da dikkat edilmesi gereken bir konudur. Kurbanların kesim öncesi, kesimleri sırasında ve sonrasındaki uygulamalar, etlerin olgunlaştırılması, depolanması koşulları hakkında en önemli kısımlar şunlardır:
• Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.
• Kurban eti uygun koşullarda kesildikten sonra mutlaka buzdolabında 1 gün bekletilmelidir. Bekleyen et böylece suyunu verecek ve daha iyi pişirmeye hazır hale gelecektir.
Etler bozulma ihtimali olan riskli besinler olduklarından dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi sırasında dikkat edilmesi gerekenler:
1. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
2. Etlerin oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır.
3. Etin çabuk çözünmesi oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemlerin insan sağlığı açısından riskli olduğunu belirtmek isteriz.
Sizin sağlığınıza!
ÖRNEK KURBAN BAYRAMI MENÜSÜ
(Öğle Yemeği ve Akşam Yemeği)
- 4 köfte kadar ızgara kırmızı et ya da köfte (120 gram kırmızı et)
- 4 yemek kaşığı pilav ya da 2 ince dilim tam buğday ekmeği ya da 2 küçük boy biber dolması ya da 8 adet yaprak sarması
- 1 kase yeşil salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı içeren)
- 1 bardak ayran
- Yarım kase sütlü tatlı (muhallebi, sütlaç vb.)
10-12 bardak su içmeyi ve artan kalori dengesini sağlamak için fiziksel aktiviteyi arttırmayı unutmayın.
Fazla kilolar ile sağlıksız bir yaşam sürmek kaderiniz değil. Siz de AFdiet Clinic teknolojik diyet programlarına katılın ve sağlıklı yaşamın tadını çıkartın.
Hemen Diyete Başla