NEDEN DETOKS?

Detoks nedir ve detoksa ihtiyacınız olduğunu gösteren işaretler nelerdir?

Detoks

Sağlıklı kalmak için vücudumuzdan zehirli atıkların atılmasına detoks denir. Her bireyin belirli aralıklarla vücudunu dinlendirmeye ve vücudunu temizlemeye ihtiyacı var. Aslında vücutlarımız her gün, özellikle gece ve sabah erken saatlerde, kendisini temizlemeye programlanmıştır. Vücutta toksinlerin tutulmasının iki temel sebebi vardır. Birincisi yiyeceklerde, havada ve suda doğal olmayan çevresel toksinlere aşırı maruz kalmamız yüzünden oluşan, metabolizmanın doğal seviyenin çok üstünde toksin yüklenmesidir. Diğeri ise, sağlıksız kişisel alışkanlıklar, aşırı yorgunluk ve hiperaktif modern yaşam stilleri yüzünden zayıflayan sinir sistemi sebebiyle işlemeyen normal atılım sürecidir.

Detoksa İhtiyacınız Olduğunu Gösteren İşaretler Nelerdir?

Savunma sisteminde yavaşlama
Baş ağrısı Sırt ağrıları
Sık sık soğuk algınlığına yakalanmak
Yorgunluk Eklem ağrıları
Burun kaşıntısı
Sinirlilik Deri döküntüleri
Öksürük
Uyku hali
Deri kızarıklıkları
Göğüs hırıltısı
Gözlerde irritasyon
Uykusuzluk
Bulantı
Boğaz ağrısı
Hazımsızlık
Boyun tutulması
Değişken ruhsal yapı
Anoreksiya
Sinüslerin tıkanması
Anksiyete
Ağız kokusu
Dolaşım bozukluğu
Ateş
Depresyon
Kabızlık

Doğru beslenme için;

* Kırmızı et, şarküteri etler, sakatat, rafine edilmiş gıdalar, konserveler, şeker, tuz, doymuş yağlar, kafein,alkollü içecekler ve nikotine olabildiğince hayatınızda az yer verin.
* Sadece filtre edilmiş, mineralleri uygun ve ph düzeyi 7 veya üzerinde olan içme sularından tüketin. Günde en az 10-12 bardak su için.
* Mevsim meyve ve sebzelerini tüketmeye özen gösterin. Hergün en az 2-3 porsiyon sebze 3-4 porsiyon meyve tüketin.
* Sofranızda en sık bulunan ürünler: meyve, sebze, yeşillik, tam tahıl, baklagiller, düşük yağ oranlı süt/yoğurt/peynir, organik beyaz et ve taze balık olmalıdır. Haftada en az iki defa balık tüketmeye özen gösterin.
* Her ana öğünde yeşillik tüketmeye özen gösterin.
* Öğünlerde besin çeşitliliği sağlayın. Öğünlerinizde tüketeceğiniz besinleri 4 temel besin grubunu içerecek şekilde planlayın.
* Öğün saatlerinizi planlayın ve öğün atlamayın.
* Her gün ortalama 6-8 saat uyumaya özen gösterin.

Vitaminler ve Mineraller

Detoks sırasında, beslenme programınızı desteklemek için alınması gereken vitaminler ve mineraller: çinko, kalsiyum, B vitaminleri (özellikle B3), C vitamini, selenyum, A vitamini, E vitamini olarak özetlenir.

Baharat ve Çaylarla Arınma

İyi bir beslenme programına ilaveten:

Uyanınca: Bir bardak ılık suya bir kaşık limon suyu veya bir kaşık elma sirkesi ekleyerek için. (Mide probleminiz varsa dikkat ediniz.)

Yemeklerde: Maydanoz ve sarımsak tüketin (tercihen çiğ), ayrıca kırmızı biber ve zencefil (Çorbalara katılarak tüketilebilir.) tüketimine önem verin.

Yemek Aralarında: Papatya, zencefil, ıhlamur, meyankökü gibi arındırıcı çaylar tüketin. (İlaç kullanımı, gebelik durumu, kist varlığı vb durumlar hariç.)

Akşam: Papatya çayı rahatlatıcı özelliği ile uyku için de idealdir.

Başta yeşil çay olmak üzere birçok bitkisel çayın detoks etkisi yüksektir. Papatya, ginseng, ginko biloba, ekinezya, kırmızı pancar, zencefil ve meyan kökü de toksin arındırıcı özellikleri olan önemli kaynaklardır.
Dyt. Asena Açıkyol

Fazla kilolar ile sağlıksız bir yaşam sürmek kaderiniz değil. Siz de AFdiet Clinic teknolojik diyet programlarına katılın ve sağlıklı yaşamın tadını çıkartın.

Hemen Diyete Başla