Ramazanda Beslenme

Bu dönemde sağlık durumunda problemler yaşamamak için kaybedilen sıvıyı yerine koymak ve tüketilen besinlerin dengesini sağlamaya özellikle dikkat edilmelidir.

Ramazan ayında 17 saat kadar süren açlık sonrası optimal beslenmeyi sağlamak önemlidir. Uzun süreli açlık ne yazık ki metabolizmayı yavaşlatan bir durumdur. Bu durumu göz önünde bulundurarak kilo korumaya gayret edilmelidir. Uzun süreli açlık ve sıvı alımının olmaması sebebi ile sağlık durumunda problemler yaşamamak için kaybedilen sıvıyı yerine koymak ve tüketilen besinlerin dengesini sağlamaya özellikle dikkat edilmelidir. Dehidratasyonu önlemek için sıvı alımı dengesini sağlamak en önemli konudur. Ramazanda önemli başka bir konu ise 3 ana öğün ve birkaç ara öğünden oluşan beslenme modelinin 2 ana öğüne kadar düşmüş olmasıdır. Bu sebeple iftarda tüketilen ana öğünü 2-3 öğüne bölmek ve dengeyi sağlamak oldukça önemlidir.


İftar İçin Genel Öneriler

1. Kaybedilen sıvıyı dengelemek için iftardan sahurun bitimine kadar geçen sürede ortalama 2 litre suyu aralıklarla içmek gerekir. Vücut suyunu korumak için ise gün boyunca serin koşullarda kalmak ve fiziksel faaliyetleri sınırlamak vücuttan sıvı kayıplarının önlenmesi için dikkat edilmesi gereken bir konudur.

2. İftarı hafif başlangıçlarla açıp, ara verip o şekilde yeme işlemine devam edilmelidir. İftar ana öğününü 3 öğüne bölerek tüketmek vücut şeker dengesi için oldukça önem taşımaktadır.

3. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği (kırmızı ya da beyaz et olabilir) , sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur.

4. Beyaz ekmek, makarna, şerbetli hamur tatlıları gibi basit şeker barındıran karbonhidrat yüklü gıdalardan uzak durulmalıdır.

5. İftar yemeği sonrası tatlı tercihine sütlü tatlılar gibi hafif tatlılarla ya da meyve ile devam etmek daha doğru olacaktır.

6. Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, lokmalar yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yutulmalıdır.

7. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir.

8. Kafeinli içeceklerin tüketimi (örneğin çay, kahve ve diğer kafeinli içecekler) sınırlanmalıdır. Çünkü bu tür içecekler diüretik etkiye sahiptir, yaz ayları boyunca oruç sırasında vücuttan sıvı kaybına yol açmaktadır.

9. Ve en önemli konu sahur öğününüzü atlamayın, mutlaka yapın. Yavaş sindirilen ve daha uzun süreli tokluk sağlayan besinler gün boyu enerjinizi korumanıza yardımcı olacaktır.


Sahur İçin Genel Öneriler

1. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapmalı ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilmelidir.

2. Uzun süreli tokluk sağlayacak tam buğday ürünleri, kurubaklagiller ve sert kabuklu yemişler seçilmelidir. Çok hızlı sindirilen besinlerden sakınılmalıdır. Örneğin; şeker, beyaz un içeren ürünler, cips, gofret vb.

3. Posadan zengin besinler kepekli tahıllar, tam buğday ürünleri, yağlı tohumlar, sebzeler, meyvelerdir. Özellikle salata tüketimi ihtiyacınız olan posayı almanızı sağlayacaktır.  Böylece oruç süresince kabızlığı ve mide bulantısını önlemeye yardımcı olacaktır

4. Sahur yemeği sırasında tatlıların tüketilmesinden sakınılmalıdır.

5. Kızartılmış besinlerden sakınılmalıdır. Bu tür besinler gün boyunca midenin bulantı ve bozulmasına neden olabilir.

6. Yüksek tuz içeren besinlerden sakınılmalıdır. Bu tür besinler oruç süresince susamayı arttırmaktadır.

Dyt. Asena AÇIKYOL

Dyt.Fatma OSMANAĞAOĞLU


Fazla kilolar ile sağlıksız bir yaşam sürmek kaderiniz değil. Siz de AFdiet Clinic teknolojik diyet programlarına katılın ve sağlıklı yaşamın tadını çıkartın.

Hemen Diyete Başla